Prideissa oli kivaa

Juhana Honkanen

2016_07_02_Helsinki_Pride_Juhana_Honkanen

Polyamoria ry:n lippu liehui tänä kesänä Helsingin ja Tampereen Prideissä. Tunnelma oli paraateissa hyvä ja porukkaa yhteensaattava.

Pridet ovat erinomainen tapa juhlistaa omaa identiteettiä tai/ja parisuhdevalintaa sekä tehdä polyamoriaa näkyväksi.

Polyamoriset kohtaavat usein aivan samankaltaista syrjintää ja ennakkoluuloja kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat. Syrjinnän pohjana vain on sopimattomuus monogamiseen yksi “ainoa oikea” parisuhde malliin. Lisäksi polyamoriset voivat kohdata tätä syrjintää myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta siitä huolimatta, että polyamorisissakin on erilaisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Polyamoria ry tekee töitä, jotta nykyinen pyrkimys avartaa ihmisten moninaisuutta ja erilaisuutta seksuaalivähemmistöjen ja sukupuolivähemmistöjen näkyväksi tekemisenä sisältää myös erilaisuuden parisuhdevalintojen osalta.

Jokaisella ihmisellä on oikeus määritellä oma seksuaalisuutensa, sukupuolensa ja parisuhdevalintansa. Jokaisella meistä on oikeus tavoitella onnellisuutta juuri sellaisena kuin on muiden oikeuksia tallomatta.

Toivottavasti ensi vuonna lippu saadaan myös ainakin Turun prideen ja miksei moniin niistä muistakin erinomaisista pride kulkueista eri puolilla Suomea.