Vad är ansvarsfull eller etisk flersamhet och varför börjar vi med denna term?

”Ansvarsfull/etisk flersamhet” är en paraplyterm som hänvisar till sådana intima, platoniska, sexuella och/eller romantiska förhållanden som baserar sig på alla partners samtycke, och har fler än två parter eller där parter har flera samtidiga kärleksförhållanden, sexuella förhållanden- eller på andra sätt intima förhållanden. Olika former av etisk flersamhet är till exempel polyamori, swinging (parbyte), öppna förhållanden och relationsanarki. Som exempel: fastän all polyamori är flersamhet, är inte alla flersamma relationer polyamorösa. På samma vis som att alla äpplen är frukt men alla frukter inte är äpplen. Och det är bra så, för några vill också ha päron eller till exempel ananas.

Deklarationen om relationsrättigheter är ett exempel från författarna av boken More than Two om hur etik och respekt för människors rätt till självbestämmande kan formuleras i mänskliga relationer.

I ordlistan (på finska) hittar du begrepp för att prata om polyamori och flersamhet.

På sidan Vanliga frågor hittar du vanliga frågor och våra svar på dem. Till exempel ”Vad är polyamori?”, ”Handlar det om otrohet?” ”Känner vi svartsjuka?”

På sidan I media, bloggar och podcasts (på finska) hittar du länkar till artiklar och sändningar som publicerats i Finland.

På sidan Publikationer och studier hittar du guider som publicerats av vår förening (även på svenska) och länkar till forskning som bedrivs i Finland om polyamori och flersamhet (på finska).

På sidan Böcker och länkar (på finska) hittar du böcker och länkar med ytterligare information som föreningen rekommenderar.