Hämmennys, epätietoisuus ja huoli ovat useimmiten mainitut tunteet, jotka nousevat esille, kun joku tai jotkut tuovat esiin polyamorisuutensa, monisuhteisuutensa tai muuten sen, että heillä on useita tai muitakin kumppaneita.

Keskuudessamme puhumme tästä kaapista tulemisena aivan kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuulumisen kanssa. Kaappi eli asian salaaminen on turvallisuuden rakentamista peittelemällä ja monille meistä pidemmän päälle erittäin raskas ja vaikea kokemus, kun läheisilleen pitää näytellä jotain muuta kuin mitä on. Kaapista tuleminen on parhaimmillaan osoitus läheisenne luottamuksesta ja halusta olla avoin hänelle tärkeästä asiasta teille ja pahimmillaan pakotettu tilanne, joka nostaa esiin turvattomuuden kanssanne. Joka tapauksessa se, mihin haetaan vastausta, on kysymys siitä rakastetteko ja välitättekö hänestä myös nyt, kun tiedätte tämän asian, josta ette tienneet aikaisemmin. Vastaaminen tähän kysymykseen rakastavana vanhempana tai parhaana ystävänä voi olla merkittävä haaste hämmennyksen, epätietoisuuden ja huolten noustessa pintaan. Tämä on ihan luonnollista. Teitä pyydetään yhtäkkiä kohtaamaan ja käsittelemään laajaa joukkoa uskomuksia, kulttuurillisia tarinoita, normeja ja ajatuksia siitä, miltä ihmissuhteiden tulee näyttää ja millaisia niiden pitäisi olla.

Useimmiten vaikeat tunteet tälläisessä tilanteessa nousevat esiin siitä, että emme tiedä, emme ole ehtineet ajatella, emmekä ymmärrä mitä tämä tarkoittaa, emme edes tiedä mitä kysyä, mistä voi kysyä tai miten kysyä.

Ensimmäinen apu onkin saada tietoa asiasta, jotta osaa kysyä. Usein kysyttyä sivumme sisältää perustietoa siitä, mistä eettisessä monisuhteisuudessa on kyse. Sote-oppaamme on myös kirjoitettu läheisiä ajatellen ja siitä saa perusymmärryksen myös sanastosta. Nämä ovat ne lähteet, joita suosittelemme ensimmäiseksi lukemiseksi aiheesta. Sivumme sisältävät myös paljon lisätietoa ja jos todella haluatte syventyä aiheeseen Kahta Kauniimmin on myös saatavilla.

Toinen tärkeä askel huolien voittamiseksi on keskustella ja kysyä. Jos kaipaatte asiantuntijan näkemystä, Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskus tarjoaa neuvontaa myös läheisille. Se tärkein keskustelukumppani on kuitenkin kaapista tullut läheinen. Häneltä voitte kysyä juuri siitä huolesta, jonka koette ja varmistaa onko sille aihetta. Niin sanotut tyhmät kysymykset ovat tässä erinomaisia, koska niin sanotut fiksut ja syvälliset kysymykset vaativat paljon ymmärrystä ja asiantuntemusta, jotta ne voi edes kysyä. Oleellista tässä keskustelussa on varmistaa, että kaapista tulleella on jaksamista keskustella asiasta ja suostumuksen varmistaminen esimerkiksi kysymällä ”saanko kysyä suhdemuodostanne” on erinomainen keskustelun avaus. Keskustelun vaatiminen väkisin toisaalta vain vahvistaisi turvattomuuden tunnetta kanssanne.

Kolmas tärkeä askel on taakan karistaminen eli irrottautuminen siitä, että kyseessä olisi pimeä tai synkkä salaisuus, jonka kantajia te nyt olette. Kaapista tulleet voivat avautua asiasta myös muille, kun se on heille tarpeen ja sen jälkeen voitte puhua aiheesta myös näiden ihmisten kanssa. Oleellista on kuitenkin, että kaapista tulijat ovat ne, jotka päättävät milloin ja miten tulla kenellekin kaapista, sillä tämän suostumuksen ohittaminen on varma tapa kylvää epäluottamusta teihin. Asiasta puhuminen tuntuu helposti vaivaannuttavalta niin kauan kunnes siitä on puhuttu niin paljon, että se on tavallista. Perhesuhdekeskuksen palvelut ja eri keskusteluryhmät polyamoriasta ja monisuhteisuudesta esimerkiksi Facebookissa ovat paikkoja, joissa myös te olette tervetulleita keskustelemaan. Odotamme innolla sitä päivää, kun voimme perustaa läheisille oman keskustelukanavan tai järjestää tilaisuuksia, joten älkää epäröikö pyytää niitä meiltä.

Useimmat läheisemme löytävät sydämestään tilaa hyväksyä meidät sellaisena kuin olemme vaikka uuteen tietoon sopeutuminen sitten veisikin aikaa. Sitä odotellessa muista, että voit myös pyytää tilapäisiä rajoja aiheeseen tai keskusteluun, kun sisäistät tätä uutta asiaa heistä. Mikäli päädyt siihen, ettet voi hyväksyä läheistäsi sellaisena kuin hän on tämän tiedon saatuasi, toivomme, että voitte erota ystävinä arvostaen kaikkea sitä hyvää, mitä olette yhdessä kokeneet tai sopia selvistä rajoista tulevalle kanssakäymiselle.